Ibland räcker inte pengarna till för att göra det man vill eller behöver. Renovera, ta körkort eller köpa ny bil, till exempel. Genom att låna pengar får många människor möjlighet att göra mer av det de vill, och betalar sedan av sitt lån under lånetiden. Eftersom många mindre lån har högre ränta och avgifter än en större lånesumma ger så kan den bästa lösningen vara att placera alla lån hos samma långivare — att skapa ett så kallat hopbakslån. Vidare om bästa hopbakslån finns här.

Tre sätt att få ner lånekostnaderna och öka värdet

  • Låna inte mer pengar än vad som faktiskt behövs. Lånet ska alltid betalas tillbaka förr eller senare, och det krävs att låntagaren har kapacitet till det för att inte hamna i problem med t.ex. Kronofogden. Se till att ha en viss marginal i budgeten för t.ex. sjukdom och liknande som orsakar lägre inkomst under en tid.
  • Välj en lagom lång återbetalningstid. Det kan vara lockande att låna pengar under en längre tid för att långivaren då sänker räntan, men gör beräkningar på olika scenarier och se vad den totala kostnaden för lånet blir. Oftast är den billigaste lösningen att betala tillbaka i snabbare takt, trots att räntesatsen är högre.
  • Slå ihop smålånen till ett större lån. Genom att göra ett hopbakslån blir villkoren i regel bättre än att ha flera olika smålån som var och en kostar i fasta avgifter och ränta. Eftersom lånebeloppet fortsatt är samma som innan så ger ett sammanslaget lån mer pengar kvar tack vare minskade kringkostnader.

Så går det till att ansöka om lån

För att långivare ska vilja ha en person som sin kund vill de först ta en kreditupplysning och se om den potentiella kunden har en tillräckligt god betalningsförmåga. Om personen har aktiva skulder hos Kronofogden, eller har en aktiv betalningsanmärkning, är det svårare att hitta en långivare. En person som har en fast inkomst och få skulder kommer i regel att få ett låneerbjudande med bra villkor och låg ränta. En person med skulder och betalningsanmärkningar kommer däremot att få sämre villkor och högre ränta, eftersom långivaren tar en större risk med den kunden.

Hitta bästa villkoren med hopbakslån