Det har blivit allt vanligare för svenska konsumenter att låna pengar utan UC. Vad detta innebär är att Upplysningscentralen (UC) inte anlitas av långivaren när denne tar en kreditupplysning på låntagaren. Istället använder långivaren sig då av en annan leverantör av kreditupplysningar – det finns flera olika sådana att välja mellan på den svenska marknaden. Men vad innebär det för dig som konsument att ta ett sådant här lån? Läs vidare för att få svaret!

3 saker som är värda att veta om att låna pengar utan UC

När det kommer till att låna pengar utan UC bör du känna till följande saker:

  • Vad det innebär. I grund och botten går dessa lån ut på att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC. Även om de flesta svenska långivare anlitar denna aktör för kreditupplysningar finns det alltså flera andra alternativ. Därmed är det möjligt för långivaren att välja en annan leverantör, om denne önskar att göra detta.
  • Vem som lånar på detta sätt. Vilka typer av konsumenter väljer då att låna pengar utan UC? Generellt sett är detta ett tilltalande alternativ för personer som kanske har en lite strulig ekonomisk historia. Det kan handla om personer med låg kreditvärdighet eller flera kreditupplysningar på sig hos UC på sistone. För dessa konsumenter kan det vara svårt att bli beviljade ett traditionellt banklån. Därför söker de sig istället till det tillgängliga alternativen till dessa lån.
  • Hur de fungerar. Den grundläggande principen för de lån som inte involverar Upplysningscentralen är på det stora hela det samma. Som låntagare lånar du ett visst belopp under en viss tid och går med på att betala tillbaka beloppet plus ränta. Men det finns alltså en viktig skillnad och den ligger i själva processen kring kreditupplysningen. För istället för att en sådan görs via Upplysningscentralen görs den istället via till exempel Creditsafe eller Bisnode. Detta kan vara fördelaktigt om du sedan tidigare har flera kreditupplysningar på dig hos UC på en kortare tid. Dessa riskerar nämligen att sänka din kreditvärdighet.

Detta är det viktigaste som du bör känna till om dessa lån.

Förstå vad det innebär att låna pengar utan UC