Bör Nordnet eller Avanza väljas när ett aktier, fonder och andra värdepapper önskas köpas? Det beror framförallt på vilka värdepapper som investeringar förväntas ske i. Dessutom finns en fördel att välja bägge…

Nordnet eller Avanza – Att jämföra

  • Gratis courtage för nya kunder

Hos Nordnet får nya kunder handla aktier gratis i sex månader. Detta maximalt i 500 affärer per år samt upp till att det är 80 000 kronor på kontot. Därefter kostar det 1 krona per handelstillfälle på lägsta kontonivån.

Hos Avanza får nya kunder handla aktier gratis så länge som kontot maximalt har 50 000 kronor i värde. Därefter kostar det 1 krona per tillfälle på lägsta kontonivån. Inom denna gräns ingår det även att samtliga fondavgifter återbetalas årligen. På denna punkt har alltså Avanza en viss fördel.

  • Utbud

Det som primärt bör vara avgörande om Nordnet eller Avanza bör väljas är vilket utbud som efterfrågas. Hos bägge ges tillgång till samtliga aktier på svenska börsen, ett stort antal fonder samt ytterligare värdepapper. Gällande fondutbud kan det däremot vara något olika mellan mäklarna.

Inom vissa tillgångar är Nordnet något bredare i sitt utbud. Ett exempel är ETF:er och liknande värdepapper med exponering mot kryptovalutor. Varken Nordnet eller Avanza erbjuder försäljning av riktig kryptovaluta men genom att köpa fondandelar eller certifikat går det att skapa denna exponering.

  • Privatlån

Bägge mäklarna erbjuder bolån. Detta i samarbete med externa bolåneaktörer. Däremot erbjuder enbart Nordnet privatlån till sina kunder. Att välja mäklare utifrån vilken som erbjuder privatlån är däremot ytterst ovanligt.

  • Användargränssnitt

Vilken av de två aktiemäklarna som är bäst utifrån användarvänlighet är främst en smaksak. Bägge erbjuder handel både via webbinloggning och app. Däremot skiljer det sig något hur olika värdepapper hittas, översikt i appen o.s.v.

  • Social trading

Inom social trading är Nordnet bäst. De driver nämligen den stora sociala investeringsplattformen Shareville. De som har konto på Shareville kan välja att koppla ihop detta med sitt konto på Nordnet och på detta sätt visa upp sin investeringsportfölj för andra medlemmar. Den stora fördelen är att innehavet enbart presenteras i procent och därmed aldrig i kronor och ören.

Genom att följa duktiga investerare går det helt enkelt att ”kopiera” den personens strategier och investeringar. All handel måste däremot ske manuellt då varken Nordnet eller Avanza har så kallad copytrading (automatisk handel utifrån den person som följs).

Nordnet eller Avanza – eller bägge?