Det finns en mängd olika faktorer som avgör priset på guld. Det kan därför vara en god idé att hålla lite koll på hur guldpriset fluktuerar. För att få bästa möjliga guldpris bör man också välja en erfaren guldhandlare eftersom detta kan ha stor inverkan på priset. Den som värderar guldet behöver ha stor erfarenhet för att man ska få ett så bra pris som möjligt.

Så bestäms guldpriset

Guldpris bestäms utefter olika faktorer, och vissa saker väger tyngre än andra. Det är främst 4 faktorer som bestämmer hur man värderar guld:

  • Dagens guldpris – Dagens aktuella guldpris varierar över tid och går ibland upp och ibland ner. Även om det håller sig relativt stabilt kan ett högt guldpris vara mycket fördelaktigt då man vill sälja sitt guld
  • Guldets tillstånd – Hur guldet ser ut avgör självklart hur mycket man kan få för det. Detta kan handla om saker som aktuellt skick. Man får mer pengar för guld och smycken som är i bättre skick, och ännu mer om guldet exempelvis innehåller diamanter. Något annat som kan öka priset på guldet är om det är av ett specifikt märke som anses värdefullt.
  • Guldets vikt – Hur mycket guldet väger avgör självklart hur mycket pengar man får för det. Ju tyngre guld, desto mer guld, och därför är det värt mer.
  • Guldets renhet – Guldets renhet mäts i karat och det renaste guldet är 24 karat. Det renaste guldet är självklart värt mer än exempelvis ett guld på 18 karat, och detta påverkar även priset.

Prisgaranti för en säkrare försäljning

För att vara säker på att man kan sälja sitt guld till ett bra pris bör man välja en trovärdig köpare som har prisgaranti. Ibland erbjuder företag en prisgaranti som innebär att de matchar andra köpares pris och därmed alltid erbjuder det högsta priset. På så vis kan man känna sig säker på att man säljer sitt guld för bästa möjliga pris.

Hitta rätt guldpris

Det viktigaste då man vill säkerställa att man fått rätt pris på sitt guld är att välja en erfaren värderare. Då ökar chansen för att värderingen blir både rättvis och fördelaktig för säljaren. För att ytterligare säkerställa detta bör man välja en köpare som erbjuder prisgaranti.

Guldpris – Så fungerar det