Southwest Airlines Co. driver ett passagerarflygbolag. Företaget erbjuder tilläggstjänster som tidig incheckning, uppgraderad ombordstigning och transport av husdjur och minderåriga utan medföljande vuxen. Företaget är verksamt i amerikanska delstater, District of Columbia, Puerto Rico, Mexiko, Jamaica, Bahamas, Aruba, Dominikanska republiken, Costa Rica, Belize, Kuba, Caymanöarna och Turks- och Caicosöarna. Företaget grundades av Rollin W. King och Herbert D. Kelleher den 15 mars 1967 och har sitt huvudkontor i Dallas, Texas.

Southwest airlines flygningar

Southwest Airlines Co., amerikanskt flygbolag som grundades av Herbert Kelleher och Rollin King 1966 och bildades 1967 som Air Southwest Company. Det nuvarande namnet antogs 1971. Bolaget erbjuder lågprisflyg, utan krusiduller, med frekventa flygningar på mestadels korta sträckor. Kostnaderna hålls nere genom att man uteslutande använder Boeing 737-flygplan, vilket ger låga underhållskostnader och kortare omloppstider för flygningar, och genom att man lägger tonvikten på biljettlösa resor. Huvudkontoret ligger i Dallas, Texas.

Vad händer med Southwest Airlines?

Southwest Airlines är ett amerikanskt lågprisflygbolag med huvudkontor i Dallas, Texas. Det är ett av de största lågprisbolagen i Amerika. De affärsmodeller som detta flygbolag har antagit har varit en viktig inspirationskälla för andra lågprisflygbolag som är verksamma nuförtiden. Flygbolagets totala marknadsandel är cirka 10 % av den amerikanska passagerarmarknaden. Det finns ett antal kompletterande tjänster ombord som erbjuds passagerarna. De omfattar – drycker som kaffe, cocktails, öl, vin, läskedrycker, juice och snacks som förpackade jordnötter och kringlor.

  • För passagerare som vill flyga över landet är Southwest Airlines det bästa alternativet. Det är möjligt att få rabatt på biljetter som bokas hos detta flygbolag. Om du känner någon som arbetar för det här flygbolaget kan du använda buy use buddy passes. Anställda får dessa pass som bonus, som kan användas av familj och vänner för att resa.
  • För passagerare hos Southwest Airlines som är ute efter en flygning över land har program med fem nivåer – Silver, Gold, Diamond, Diamond Plus och Platinum. Miles som passagerare samlar in genom detta program kan användas för klassuppgraderingar, bonusbiljetter och flera andra tjänster som erbjuds av flygbolaget.
  • Passagerarna kan köpa rabatterade presentkort för eBay. Dessa är legitima certifikat och du kan använda dem för att köpa biljetter till ett lägre pris. Att köpa biljetter från webben är det bästa sättet att boka biljett till Southwest Airlines, oavsett var du reser.

Hur grundades southwest airlines

Flygbolaget var tänkt som en pendeltrafik mellan Dallas, Houston och San Antonio. På grund av flera utdragna rättsliga strider kunde dock inte kommersiella flygningar inledas förrän 1971. Flygbolaget började flyga från Love Field, som ligger nära Dallas centrum, och antog ”love” som tema för alla sina kampanjer. På 1970-talet bar flygvärdinnorna hotpants och go-go boots och kallade drinkar för ”kärleksdrycker”. Även om hotpants försvann 1981 förblev flygvärdinnornas uniformer avslappnade, och bolaget fortsatte att satsa på skoj, genom att erbjuda passagerare slickepinnar när cigaretter förbjöds och genom att sjunga julsånger på flygningarna runt jul. Expansionen började 1975 med nya rutter till städer i hela Texas. Flygbolaget expanderade konservativt till nya marknader efter den federala avregleringen av flygbranschen 1978 och utvidgade till en början sin verksamhet endast till angränsande sydvästliga delstater. På 1990-talet utökade Southwest sin trafik till Kalifornien, Mellanvästern, öst och sydöst.

I början av 2000-talet genomgick Southwest en period av omfattande omstrukturering på grund av ökande ekonomiska svårigheter i en krisande flygbransch. Detta innebar bland annat att en ny ordförande utsågs (2001), Colleen Barrett, den första kvinnan som var ordförande för ett större flygbolag, nya initiativ som självbetjäningsautomater vid incheckning (2002) och boardingkort på nätet (2004) samt kostnadsbesparande åtgärder som nedskärningar av antalet flygningar och uppköp av anställda. Flygbolaget deltog också i tv-realityshowen Airline, som sändes på A&E Network 2004-2005. År 2008 ersattes Barrett som vd av Gary Kelly.

Vad är Southwest airlines?

Southwest Airlines är det största flygbolaget mätt i antal passagerare som transporteras varje år i USA. Det är också känt som ett ”lågprisflygbolag” jämfört med sina stora konkurrenter i branschen. Rollin King och Herb Kelleher grundade Southwest Airlines den 18 juni 1971. De första flygningarna gick från Love Field i Dallas till Houston och San Antonio, korta flygningar med en service utan krusiduller och en enkel prisstruktur. Flygbolaget började med en enkel strategi: ”Om du får dina passagerare till sina destinationer när de vill komma dit, i tid, till lägsta möjliga pris, och ser till att de har roligt när de gör det, kommer folk att flyga med ditt flygbolag.

Arbetskostnaderna för Southwest står vanligtvis för cirka 37 % av dess driftskostnader. Den kanske mest kritiska faktorn i en framgångsrik affärsmodell för lågprisflygbolag är att uppnå en betydligt högre arbetsproduktivitet. Enligt en nyligen genomförd fallstudie från HBS är Southwest Airlines det amerikanska flygbolaget som är ”mest fackligt organiserat” (cirka 81 % av de anställda är medlemmar i ett fackförbund) och dess löner anses ligga på eller över genomsnittet jämfört med den amerikanska flygindustrin. Lågprisbolagens arbetsfördel ligger i mycket mer flexibla arbetsregler som tillåter korsanvändning av praktiskt taget alla anställda (utom i de fall då licens- och säkerhetsnormerna inte tillåter det). Ett sådant korsvis utnyttjande och en långvarig samarbetskultur bland arbetsgrupperna ger lägre arbetskostnader per enhet. På Southwest under fjärde kvartalet 2000 var den totala arbetskostnaden per tillgänglig sätesmil (ASM) mer än 25 % lägre än på United och American och 58 % lägre än på US Airways.

Vem äger southwest airlines

Flygbolag som Southwest har en enorm kostnadsfördel jämfört med nätverksflygbolag, helt enkelt därför att deras arbetskraft genererar mer produktion per anställd. I en undersökning från 2001 var Southwests anställda produktivitet 45 % högre än hos American och United, trots att dessa nätverksbolag har betydligt längre flygningar och större genomsnittliga flygplansstorlek. Genom sin obevekliga strävan efter lägsta arbetskraftskostnader kan Southwest därför påverka sina intäkter positivt.

Bränslekostnader för Southwest Airlines

Bränslekostnader är den näst största kostnaden för flygbolag efter arbetskraft och står för cirka 18 procent av flygbolagens driftskostnader. Flygbolag som vill förhindra stora svängningar i driftskostnader och lönsamhet väljer att säkra bränslepriserna. Om flygbolagen kan kontrollera bränslekostnaderna kan de mer exakt uppskatta budgetar och prognostisera intäkter. Med den ökande konkurrensen och med flygresor som blivit en handelsvara var det avgörande för varje flygbolags överlevnad och framgång att vara konkurrenskraftig i fråga om pris. Det blev svårt att föra över högre bränslekostnader på passagerarna genom att höja biljettpriserna på grund av branschens mycket konkurrensutsatta karaktär.

Southwest har lyckats genomföra sin strategi för bränslesäkring för att spara på bränslekostnaderna på ett stort sätt och har den största säkringspositionen bland andra flygbolag. Under andra kvartalet 2005 sjönk Southwests enhetskostnader med 3,5 % trots en 25-procentig ökning av kostnaderna för flygbränsle. Under räkenskapsåret 2003 hade Southwest mycket lägre bränslekostnader jämfört med de andra flygbolagen, med undantag för JetBlue, vilket framgår av bild 1 nedan. Under 2005 har 85 procent av flygbolagets bränslebehov säkrats till 26 dollar per fat. Världsmarknadspriset på olja uppgick i augusti 2005 till 68 dollar per fat. Bara under andra kvartalet 2005 uppnådde Southwest bränslebesparingar på 196 miljoner dollar. Situationen i branschen tyder också på att flygbolag som säkrar sitt bränsle har en konkurrensfördel jämfört med flygbolag som inte säkrar sitt bränsle.

 

 

Southwest Airlines