Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder sina anställa tjänstepension. En arbetsplats som har kollektivavtal har automatiskt tjänstepension och är skyldiga att betala ut tjänstepension, men ett företag eller arbetsgivare kan även betala anställdas tjänstepension utan kollektivavtal hos arbetsplatsen. Om man är osäker på hur det funkar på arbetsplatsen ska man alltid prata med arbetsgivaren då tjänstepension inte är obligatoriskt om man inte har kollektivavtal. Även om tjänstepension är en förmån kan man spara smart utan kollektivavtal för att maximera sin pension på bästa sätt.

Att tänka på när du sparar till pension

Även om man har tjänstepension via sin anställning hos ett företag kan man också välja att spara till sin pension privat. Det är en smart investering och viktig del av ens framtida inkomst, det finns olika tillvägagångssätt för att hitta ett anpassat och smart sparande. Först och främst är det bra att pensionsspara till så låga avgifter som möjligt då olika avgifter kan påverka sparandet under längre tid. Man kan själv välja att spara pengar i olika fonder som kan ge möjligheter till högre pension och långsiktigt ge bättre avkastning.

Rådgivning och smarta fonder – vid tjänstepension utan kollektivavtal

Om man ens arbetsgivare inte har kollektivavtal och inte betalar tjänstepension kan man själv bestämma hur man vill spara och påverka möjligheten till högre pension, genom att spara i fonder, aktier eller andra värdepapper. Det finns ett brett utbud av olika placeringsmöjligheter och kan anpassas efter det specifika sparbehovet. Genom att prata med en rådgivare kan man ta reda på vilka fonder eller värdepapper som passar om man inte omfattas av kollektivavtal. En rådgivare arbetar ibland efter provision och kan ta ut dolda avgifter vilket kan vara en fallgrop, det bästa är att hitta en rådgivare där man har en fast engångsavgift.

Tänk på att:

  • Inte alla arbetsgivare har kollektivavtal
  • Man behöver inte kollektivavtal för att spara till pension
  • Genom att investera i fonder eller värdepapper
  • Jämför sparformer för att hitta bästa avkastning

Att spara privat

Förutom att jämföra vilka värdepapper som kan ge bäst avkastning är det bra att se över hur mycket man bör spara. Det kan vara klurigt att reda ut exakta procent som bör sättas över till pensionskontot med det rekommenderas att sätta över en del utan att sätta tyngd på resterande ekonomi. Ett populärt val är att spara via investeringssparkonto också kallat ISK då man kan spara via aktier och fonder vilket i längden ofta ger en bra avkastning.

Så fungerar tjänstepension utan kollektivavtal