Exxon Mobil Stock Corporation är verksamt inom energibranschen. Företaget är verksamt inom prospektering, produktion, handel, transport och försäljning av råolja och naturgas samt tillverkning, transport och försäljning av råolja, naturgas, petroleumprodukter, petrokemiska produkter och en rad specialprodukter. Bolagets segment omfattar uppströms, nedströms, kemi samt företag och finansiering. Segmentet Upstream är verksamt för att utforska och producera råolja och naturgas. Downstream-segmentet tillverkar, handlar med och säljer oljeprodukter.

Exxon Mobil Corporation, amerikanskt olje- och gasbolag som bildades 1999 genom sammanslagningen av Exxon Corporation och Mobil Corporation. Som en av världens tre största olje- och energikoncerner har företaget investeringar och verksamhet inom olja och naturgas, kol, kärnbränsle, kemikalier och mineralmalmer. Exxon Mobil är verksamt i alla faser av oljeindustrin, inklusive oljefält, bensinstationer, rörledningar och en av världens största flottor av tankfartyg. Både Exxon och Mobil har sitt ursprung i Standard Oil (se Standard Oil Company and Trust), som grundades i slutet av 1800-talet. I början av 2000-talet var Exxon Mobil ett av världens tre största oljebolag.

Raffinerings- och leveransverksamheten består av ett globalt nätverk av tillverkningsanläggningar, transportsystem och distributionscentraler som tillhandahåller en rad bränslen, smörjmedel och andra produkter och råvaror till sina kunder runt om i världen. Kemisegmentet tillverkar och säljer petrokemikalier. Kemiverksamheten levererar olefiner, polyolefiner, aromater och en mängd andra petrokemikalier.

Exxon Mobil Stock (XOM) aktie tenderar att stiga och falla med oljepriserna, som kan vara mycket volatila. Är XOM-aktien ett köp när oljepriset studsar tillbaka från en utförsäljning som följde på upptäckten av omicron? För att få svaret kan du ta en titt på Exxons aktiekarta.

Det amerikanska oljepriset, mätt med West Texas Intermediate futures, ligger nu runt 79 dollar, vilket innebär att det nya omicron Covid-19-varianten inte längre har någon inverkan. Tidigare i höstas hade WTI klättrat över det psykologiskt viktiga riktmärket 80 dollar per fat för första gången sedan 2014. Brent ligger runt 81 dollar.

OPEC+ signalerade den 4 januari att man förväntade sig att en eventuell påverkan av omicron skulle bli kortvarig. Gruppen, som består av Organisationen för oljeexporterande länder och topproducerande icke-medlemmar som Ryssland, enades om att hålla fast vid sin plan att öka produktionen med 400 000 fat per dag i februari.

Analytiker vid S&P Global Platts ser en mycket stram marknad när efterfrågan återhämtar sig i år. Platts varnade för att Brent-oljan, det europeiska riktmärket, kan komma att testa 100 dollar per fat om en överenskommelse med Iran om dess kärnkraftsprogram inte nås.

Fundamental analys av Exxon-aktien

Den 29 oktober rapporterade Exxon ett resultat för tredje kvartalet på 1,58 dollar per aktie, vilket är en ökning från en förlust per aktie på 18 cent året innan. Intäkterna klättrade med 60 % till 73,79 miljarder dollar. FactSet-analytiker förväntade sig att Exxon skulle svänga till en vinst på 1,56 dollar per aktie, med intäkter som klättrade 54 % till 71,13 miljarder dollar.

Exxon Mobil Stock höll fast vid sin utdelning trots den ekonomiska press som Covid-19-pandemin medförde, och skar ned på utgifter och arbetstillfällen för att skydda utdelningen. Oljejätten sade att den från och med 2022 kommer att återföra upp till 10 miljarder dollar i kapital till aktieägarna genom återköp av XOM-aktier.

Exxon Mobils världshögkvarter

Liksom de flesta oljeproducenter kraschade Exxons vinster till förluster under pandemin. Analytiker förväntar sig i år en årlig vinst per aktie på 5,01 dollar, enligt FactSet. På intäktssidan har Exxons årliga försäljning sjunkit stadigt sedan 2018, och har varit i en nedåtgående trend under det senaste decenniet. Investerare bör generellt sett leta efter aktier med en ihållande kvartalsvinst- och försäljningstillväxt på minst 25 %.

Teknisk analys av Exxon Mobil Stock

Exxon Mobil Stock bröt ut ur en cupbas med en ingångspunkt på 66,48 den 5 januari, enligt MarketSmiths diagramanalys, vilket placerar den i köpintervall.

Accumulation/Distribution-betyget B- indikerar att institutionella investerare lägger till sina positioner i XOM-aktien.

Den senaste tidens aktieåtgärd markerar ytterligare ett steg i dess återhämtning sedan förra året, då oljan kollapsade. Det ledde till att Exxon-aktien förlorade sin status som en Dow Jones Industrial Average-noterad aktie efter 90 år och ersattes av Salesforce (CRM) i augusti. Exxon-aktien har ett IBD Composite Rating på 84 av 99.

Liksom andra oljeaktier att köpa och bevaka kommer Exxon-aktien att stiga och sjunka med råoljepriserna. Så även när Exxon ser bra ut baserat på fundamentala och tekniska faktorer kan råoljepriserna plötsligt störtdyka, vilket också tarExxon Mobil Stock ned.

Investerare kan välja att köpa en börshandlad fond för energi som ett sätt att spela med i sektorrörelser samtidigt som man undviker aktiespecifika risker. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) och iShares U.S. Energy ETF (IYE) är två energirelaterade börshandlade fonder. Men dessa ETF:er är fortfarande exponerade för svängningar i råoljepriset.

Exxon Mobil Stock Skifferinvesteringar

När efterfrågan krymper minskar de oberoende amerikanska skifferbolagen sina utgifter för att hålla sina balansräkningar på positiv grund. Det lämnar dörren öppen för oljebolagen att ta marknadsandelar. Exxon blev en större skifferaktör 2017 och betalade 5,6 miljarder dollar för att fördubbla sitt olje- och gasinnehav i Permian Basin.

Exxon Mobil Stock är mitt uppe i försäljningar av tillgångar i Europa, Afrika och Asien som kan uppgå till 25 miljarder dollar fram till 2025. Försäljningarna syftar till att frigöra mer kapital för att investera i Permian Basin samt i massiva projekt som ett oljefält i Guyana.

Rivaler går också in för att utöka sina skifferinnehav. I juli 2020 meddelade Chevron att man köper olje- och gasproducenten Noble Energy i en aktieaffär som värderas till 5 miljarder dollar. Noble har 92 000 hektar i Delaware Basin i det oljerika Permianområdet.

Och i oktober 2020 kom ConocoPhillips (COP) överens om att köpa Concho Resources i en aktieaffär som värderas till 9,7 miljarder dollar. Därmed skapades den största oberoende amerikanska oljeproducenten. Men en ännu större blockbusterfusion kan vara möjlig. Chefer från Exxon och Chevron förde preliminära samtal om en sammanslagning under Covid-19-pandemins första dagar, uppger källor till Wall Street Journal. Samtalen pågår inte för närvarande, men källorna berättade för Journal att diskussionerna skulle kunna återupptas i framtiden.

Inhemska skifferaktier fusionerar också. Pioneer Natural Resources (PXD) nådde 2020 ett avtal med enbart aktier för att köpa Parsley Energy för 4,5 miljarder dollar.

Big Oil står inför trycket från klimatförändringarna

Klimatförändringarna har stått i fokus för Big Oil efter Exxons aktieägarmöte den 26 maj. Den aktivistiska investeraren Engine No. 1 vann mark i sin kamp för att få den amerikanska oljebolaget att ta ett mer proaktivt grepp om klimatförändringarna, vilket man tror kommer att få stora konsekvenser för Exxon-aktien.

Hedgefonden vill att Exxon ska lova att minska sina utsläpp till netto-noll år 2050. Gruppen ersatte tre styrelseledamöter med sina kandidater. Greg Goff, före detta vd för raffinaderiet Andeavor, miljöforskaren Kaisa Hietala och Alexander Karsner, strateg på Googles Alphabet (GOOGL), kommer att ingå i den 12 personer starka styrelsen.

Woods omvaldes till vd, även om han troligen kommer att utsättas för större påtryckningar för att agera i fråga om klimatförändringarna. Styrelseförändringen förväntas få stora konsekvenser för Exxon-aktien i framtiden. I december tillkännagav oljebolaget planer på att investera 15 miljarder dollar under de kommande sex åren i projekt för att minska utsläppen.

  1. Exxon Mobil Corp:s stock steg mot en ny tvåårshögsta på torsdagen, efter att Truist-analytikern Neal Dingmann höjt sitt betyg och sin kursmålsättning och sagt att olje- och gasjättens avkastningsstrategi blir ännu mer aktieägarvänlig.
  2. Olje- och gasjättens aktie XOM, +0,82% steg med 2,4% till 68,32 dollar, den högsta stängningskursen sedan den 17 januari 2020. Den har har sprungit upp 12,4 % under sin nuvarande femdagars vinstsvit. Under de senaste tre månaderna har aktien klättrat 12,6 %, medan kontinuerliga råoljefutures CL00, -0,20 % har stigit med 2,1 % och S&P 500-indexet SPX, -0,41 % har avancerat med 6,7 %.
  3. Truists Dingmann uppgraderade Exxon Mobil till behåll efter att ha sänkt den till sälj för cirka två månader sedan. Han höjde sitt kursmål för aktien till 65 dollar från 50 dollar.
  4. Under det tredje kvartalet delade företaget ut 11,2 miljarder dollar i utdelning – 88 cent per aktie – till aktieägarna, men köpte inte tillbaka några aktier. Företaget sade i oktober att det förväntar sig ett aktieåterköpsprogram på upp till 10 miljarder dollar under 12 till 24 månader, med början 2022.

Den implicita utdelningsavkastningen för Exxon Mobils aktie är för närvarande 5,15 %, jämfört med avkastningen för den börshandlade fonden SPDR Energy Select Sector XLE, +1,37 % på 3,86 % och den implicita avkastningen för S&P 500 på 1,32 %.

Exxon Mobil Corporation

Mobil Corporation, tidigare amerikanskt olje- och kemiföretag som 1999 gick samman med Exxon för att bilda Exxon Mobil Corporation.

Mobil Oil har sitt ursprung från 1800-talet. En föregångare, Vacuum Oil Company, grundades 1866 och blev efter 1882 en del av Standard Oil Company and Trust. En annan föregångare var Standard Oil Company of New York (Socony), som grundades av trusten 1882. Båda företagen blev självständiga 1911 när USA:s högsta domstol upplöste Standard Oil Combinate, men 1931 slogs de två företagen samman och bildade Socony-Vacuum Corporation. Namnet ändrades 1934 till Socony-Vacuum Oil Company, Inc., 1955 till Socony Mobil Oil Company, Inc. och 1966 till Mobil Oil Corporation.

I ett försök att diversifiera sig utanför sitt oljeinnehav förvärvade Mobil 1974 54 procent av de röstberättigade aktierna i Marcor Inc. (dåvarande moderbolaget till Container Corporation of America och Montgomery Ward & Co.), och två år senare slogs Marcor samman med Mobil. Mobil sålde Container Corporation of America 1986 och Montgomery Ward & Co. 1988, vilket gjorde det möjligt för Mobil att koncentrera sig på sina kärnverksamheter, nämligen utvinning, bearbetning och distribution av olja. Efter fusionen tio år senare, som skapade Exxon Mobil, behöll alla produkter med varumärket Mobil företagets gamla logotyp med Pegasus, den bevingade hästen.

Exxon Mobil stock